Fotvårdguiden - allt för att vårda och behandla dina fötter

Allt för att vårda dina fötter

Fotvårtor

Vad är fotvårtor?

Vårtor uppstår inte av sig själva utan orsakas av virus. Alla kan få vårtor men det är vanligast hos barn i skolåldern. De smittar både genom direkt hudkontakt, genom fuktiga handdukar eller via våta golv i duschar och omklädningsrum.

Den vanligaste typen av vårtor får man på händer eller fötter. Fotvårtor är något upphöjda, har en hård kant och är lite mjukare i mitten. Ibland kan man se små svarta prickar i vårtan. Handvårtor är något mer utstående än fotvårtor.

Hur man förebygger fotvårtor

Vissa är mer mottagliga än andra och det är svårt att undvika vårtor om man är känslig. Men man bör undvika att låna varandras handdukar och skor.

Man kan också försöka undvika att gå barfota när man badar och duschar i allmänna badhus.

Behandling

Hand- och fotvårtor är ofarliga och behöver inte behandlas. De försvinner av sig själva även om det kan ta mycket lång tid. I vissa fall kan de försvinna på några månader men ibland kan det ta flera år innan en vårta är borta.

Om man vill kan man försöka skynda på läkningen genom att behandla med vårtmedel. Det finns flera olika slags medel:

Om vårtan är besvärande, till exempel då man upplever att den sitter på ett olämpligt ställe, kan man kontakta vårdcentralen för att få råd eller hjälp. Om vårtan är sårig, blöder eller sitterpå annat ställe än händer och fötter bör man få vårtan undersökt.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)